Trygg i båt

Brannvesenet anbefaler gassvarsler, CO-varsler og røykvarsler i båt med overnattingsmuligheter. Med dette om bord kan både båtførere og passasjerer føle seg tryggere i båt.

I Asker og Bærum bor det cirka 7000 registrerte småbåteiere. Hvor mange av dem har tilfredsstillende brannsikring i båtene sine?

Gass og aggregat

Vi vil at folk tenker på brannsikring i båter hvor de overnatter. Propanlekkasje, kullosforgiftning og brann er reelle farer. I fritidsbåter benyttes ofte propan til oppvarming, matlagning og til å drive kjøleskap. Mange har aggregat i tillegg. En liten gnist fra det elektriske anlegget er nok til at det blir eksplosjon ved propanlekkasje og den luktfrie gassen kullos (CO) er vanskelig å oppdage, særlig når man sover. Det er altså all grunn til å montere CO-varsler og gassvarsler hvis man bruker slike innretninger.

Trangt i havna

Båteiere må sørge for å ha fungerende røykvarsler i båter det overnattes i. Man ligger tett i båthavna og en brann sprer seg derfor lynraskt. Det kan være trangt og vanskelig å komme seg ut fra lugarene. Vi vil at alle skal ha gassvarsler, CO-varsler og røykvarsler i båten sin, men tror at mange nedprioriterer dette og frykter konsekvensene.

Last ned brosjyre Trygg i båt (PDF)